Ann en Noël hebben ons verlaten en sinds zaterdag zijn Jean-Pierre en Rosemarie hier bij ons te gast. Ieder jaar komt hij bij ons zijn verjaardag vieren met een weekje verlof, en dit jaar is het speciaal want hij wordt 60.

We hebben dan beslist om dit dagelijks te vieren, de ene dag al wat specialer als de andere. Gisteren gingen we dan samen op stap voor een dagje ‘wijngaarden’. We hadden een dagje georganiseerd bij de 2 domeinen die onze wijnen leveren.

Eerste halte bij onze vriend Alain van Chateau de Jabastas. Alain is hier van nul vertrokken en heeft nu een domein met veel potentieel en nog veel dromen.

Jean-Pierre zei dan ook iets heel toepasselijks ‘Dromen moeten groot genoeg zijn zodat je ze niet uit het oog verliest’….en de dromen en passie van Alain zijn bijzonder groot. Dat proef je in zijn wijnen.

Natuurlijk gingen we eerst het domein rond. Het was voor ons gasten een 1ste bezoek en Alain, de met rede fiere eigenaar gaf den uitleg.

De natuur staat een maand voor op de planning en er is dan ook veel werk op de wijngaard. Patrick & Alain zijn zeer druk bezig alles voor te bereiden. Als het zo doorgaat wordt er begin september geoogst in de plaats van begin oktober en wordt 2011 weer een superjaar…..Wijn die vol zon zit….

Daarna begon de degustatie, rode Bordeauxwijn, recht uit de kuip of recht uit het vat. Bijzonder lekker. Wijnen met veel potentieel van een wijnboer met veel passie.

We kregen de primeur een paar tests te mogen proeven en onze ‘deskundige’ mening te geven smiley.

We kijken al uit naar het moment waarop deze tests zullen worden gebotteld. In de komende dagen komt u van ons te weten wat de pers denkt van de wijnen van Chateau de Jabastas.

Daarna vertrokken we richting Barsac naar Chateau Closiot bij Bernard & Françoise. Eerst trakteerden ze ons op een lekkere maaltijd en daarna gingen we richting domein.

Zij verbouwen Sauterneswijn. Deze cultuur is zeer speciaal en zeer arbeidsintensief. Bernard en Françoise namen ieder een stuk van de rondleiding voor hun rekening en ook hier kregen we bijzonder interessante uitleg, gegoten in een diaporama, gevolgd door de degustatie van de Closiotwijnen. Het domein is kleinschalig maar ook hier stralen die mensen passie en plezier uit.

Klik op de foto voor een vergroting

We zijn bijzonder gelukkig dat ons gasten de wijnen van deze 2 domeinen bij ons kunnen proeven en zo van 2 stukjes Frankrijk kunnen genieten.

Tegen de avond gingen we met Alain nog een kleinigheid eten in Saint-Pardon en vertrokken dan opnieuw na een lange, interessante dag richting onze Corrèze.

Alain, Bernard en Françoise, heel hartelijk bedankt voor de ontvangst, de tijd, de gezelligheid en vooral het plezier en de mooie dag die jullie ons gisteren bezorgden.

Dankzij jullie betekent wijn nu voor ons ‘lekker tafelen, plezier, gezelligheid….en dromen’.

‘BUVONS DU VIN ET VIVONS JOYEUX’